Hoofdsubsidiënt:


Hoofdsponsor:
Tour de Chant in beeld

29 mei 2024
Morgenavond, donderdag 30 mei, besteedt AT5 in OBA Live aandacht aan de Tour de Chant die vorige week donderdag 23 mei heeft plaatsgevonden in Oba Mercatorplein. Muziek en interviews met publiek en de zangers van die ochtend: Anita van der Donk, Joki Beerendonk, Paul Herber en Sander de Heer.

Aanvang 19.15 uur
www.at5.nl/mediaTour de Chant vertrekt vanaf de Nieuwmarkt

22 april 2024
De 7e editie van de Tour de Chant gaat van start. Maandag 22 april opent het Tour-seizoen, inmiddels traditiegetrouw, tijdens de Aprilfeesten op de Amsterdamse Nieuwmarkt. Een opening in aanwezigheid van de bewoners van De Flesseman (en overige Aprilfeestenbezoekers) met de winnaars van de twee laatste edities van het Ouderen Songfestival, Machteld van der Gaag en Lucien Felicien, en de finalisten Luc Runderkamp en Frans Bloem. De vier zangers worden op piano begeleid door Kees van Zantwijk. Een voorproefje van wat de komende maanden op het programma staat. De Tour trekt in telkens wisselende samenstelling tot september langs Amsterdamse ontmoetingscentra voor ouderen. Vijfentwintig optredens in filialen van Oba, buurtcentra, verzorgingstehuizen en meer. De meeste Tours zijn openbaar en gratis toegankelijk.Winnaars 32e editie

10 december 2023
Na een finale met zestien bijzondere, gepassioneerde, getalenteerde finalisten hebben de juryleden, de toeschouwers en de internetstemmers hun keuze bepaald:

1e vakjuryprijs
Machteld van der Gaag

2e vakjuryprijs
Aafke de Vries

3e vakjuryprijs
Sander de Heer

Hans Martinusse|Amsterdam publieksprijs
Marco Geboers

Internetprijs
Joke Brinkman-Beerendonk


Livestream Grande Finale

9 december 2023
Zondagmiddag 10 december vindt de Grande Finale van de 32e editie plaats in Theater Amsterdam. Onder tabje Grande Finale, rechts op de pagina, zijn alle finalisten en hun lied te zien en te beluisteren.

Voor degenen die niet in de gelegenheid zijn om naar het theater te komen, wordt de Grande Finale gelivestreamd. Vanaf 13.45 uur is deze te volgen via:


Grande Finale Ouderen Songfestival 2023 32e editieDigitale stembureau geopend

29 november 2023
Zestien finalisten, zestien optredens. Wie wint de internetprijs 2023?

Het is vanaf nu tot op de dag van de finale (12.00 uur) mogelijk om uw digitale stem uit te brengen. Klik op het tabje Grande Finale, beluister de integrale optredens of bekijk hier eerst de zestien afzonderlijke filmpjes. Breng daarna hier uw stem uit op uw drie meest favoriete finalisten.Finalisten 32e editie bekend

20 november 2023
De laatste prefinale van de 32e editie vond afgelopen zondagmiddag 19 november plaats. In het Posthuis Theater in Heerenveen wees de jury, na een langdurig overleg, de laatste vijf finalisten aan. Het hoge niveau van alle zangers maakte het de jury niet makkelijk, het kostte tijd en moeite om tot een eenduidig besluit te komen. Ook muzikaal leider Kees van Zantwijk liep bij het toewijzen van de wildcard tegen hetzelfde dilemma aan. Geweldige zangers, prachtige optredens, het was wikken en wegen voordat hij tot zijn besluit kwam. Uiteindelijk wees hij het Trio Rozen & Honing aan als zestiende finalist.


Zondagmiddag 10 december staan de finalisten 2023 in Theater Amsterdam. Onder tabje Grande Finale zijn de namen en het lied van alle zestien finalisten te vinden.

De kaartverkoop van de Grande Finale is gestart. Boek hier uw tickets
Derde prefinale 32e editie inclusief uitreiking WILDCARD

17 november 2023
Zondagmiddag 19 november wordt de derde prefinale van de 32e editie gehouden, in het Posthuis Theater in Heerenveen. Onder tabje Halve finales, rechts op de pagina, zijn alle prefinalisten en hun lied te vinden.

De derde prefinale is de laatste van de reeks. Dit houdt in dat niet alleen de laatste vijf, door de jury aangewezen, finalisten aan het einde van de middag bekend zullen zijn. Ook de zestiende finalist wordt bekend gemaakt. Muzikaal leider Kees van Zantwijk reikt na de jury-uitspraak de wildcard uit aan de prefinalist die in zijn ogen een finaleplaats verdient.

Voor degenen die niet in de gelegenheid zijn om naar het theater te komen, wordt de prefinale gelivestreamd. Vanaf 14.15 uur is deze te volgen via:


Kijk de Prefinale 3 OUDEREN SONGFESTIVAL 32e editie op YouTubeTweede prefinale 32e editie

4 november 2023
Zondagmiddag 5 november wordt de tweede prefinale van de 32e editie gehouden, in Theater De Lievekamp te Oss. Onder tabje Halve finales, rechts op de pagina, zijn alle prefinalisten en hun lied te vinden.

Voor degenen die niet in de gelegenheid zijn om naar het theater te komen, wordt de prefinale gelivestreamd. Vanaf 14.15 uur is deze te volgen via:


Kijk de Prefinale 2 OUDEREN SONGFESTIVAL 32e editie op YouTubePrefinales 2023 van start

28 oktober 2023
Zondagmiddag 29 oktober wordt de eerste prefinale van de 32e editie gehouden in Aan de Slinger te Houten. Hoe meer publiek hoe leuker. Onder tabje Halve finales, rechts op de pagina, zijn alle prefinalisten te vinden en kunnen toegangskaarten worden geboekt.

Voor degenen die niet in de gelegenheid zijn om naar het theater te komen, wordt de prefinale gelivestreamd. Vanaf 13.45 uur is deze te volgen via:


Kijk de Prefinale 1 OUDEREN SONGFESTIVAL 32e editie op YouTubeVoorrondekaarten 2023 geschud

6 oktober 2023
Donderdag 5 oktober vond de laatste voorronde van de 32e editie plaats in de Flevopoort te Amsterdam. De kaarten zijn geschud. Vijftig kandidaten, waaronder één duo en twee trio's, zijn door naar de volgende ronde. Goed voor achtenveertig optredens verspreid over drie prefinales:

Zondagmiddag 29 oktober | Aan de Slinger Houten
Zondagmiddag 5 november| Theater De Lievekamp Oss
Zondagmiddag 19 november| Posthuis Theater Heerenveen

Voor alle prefinales is publiek van harte welkom. Onder tabje Halve finales, rechts op de pagina, zijn alle prefinalisten te vinden en kunnen toegangskaarten worden geboekt.Voorrondes 2023 van start

19 augustus 2023
Zondag 20 augustus start de voorronde-periode van de 32e editie met de eerste voorronde in Zorgcentrum De Venser in Amsterdam.

Zeventien kandidaten, waaronder de oudste van deze editie en bewoner van De Venser Joop Kalthoff, zingen hun zelfgekozen lied, op piano begeleid door muzikaal leider van het festival Kees van Zantwijk.

Na deze eerste voorronde volgen er nog acht. Inschrijven als kandidaat kan zolang er voorrondes zijn en plaats. Het inschrijfformulier vindt u onder het tabje 'Inschrijfformulier, rechts op deze pagina.OSF 32 editie in voorbereiding

31 mei 2023
Zondag 18 juni start de 32e editie met een eerste Kennismaking in Podium deMess Naarden-Vesting. Piianist en muzikaal leider Kees van Zantwijk neemt die dag het lied door met iedere potentiële kandidaat die zich hiervoor heeft aangemeld. Een unieke kans om het zelfgekozen lied te zingen, te ervaren hoe het is om samen met de pianist te zingen en andere mogelijke kandidaten te ontmoeten.

Er volgen na 18 juni nog twee Kennismakingen:
Dinsdag 20 juni Theater De Lievekamp in Oss
Maandag 4 september Meeuw Jeugdtheaterschool Leeuwarden

Aanmelden voor een Kennismaking kan door het sturen van een e-mail naar ouderensong@gmail.com o.v.v. naam, geboortedatum, woonplaats, telefoonnummer, lied, linkje naar een opname van het lied + locatie Kennismaking

Let op
er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen.Tour de Chant 2023 op punt van vertrekken

22 april 2023
De lente is begonnen, de Tour de Chant kan beginnen!
Maandag 24 april is de aftrap van de zesde editie tijdens de Aprilfeesten op de Nieuwmarkt in Amsterdam. In de daarop volgende maanden zal de Tour de Chant in telkens wisselende samenstelling in vele wijken van Amsterdam halt houden. Alle data staan vermeld onder tabje Tour de Chant, rechterzijde deze pagina.Goed 2023!

1 januari 2023
2022 ligt achter ons, het jaar van de twee Grande Finales (de uitgestelde 30e editie in het voorjaar, de 31e in het najaar) en de uitbundige Tour de Chant. We kijken met veel plezier en trots terug op de succesvolle edities van het Ouderen Songfestival en de tournee die de (pre)finalisten samen met pianist Kees van Zantwijk hebben gemaakt langs Amsterdamse ontmoetingscentra voor ouderen. Hulde aan alle deelnemers van het festival en de Tour!

In 2023 gaan we verder met waar we gebleven zijn: met de Tour de Chant die in het voorjaar gaat lopen en de 32e editie van het Ouderen Songfestival, die tegen het einde van de zomer begint.

Ouderen Songfestival
Inschrijven als kandidaat: zie inschrijfformulier aan de rechterzijde van deze pagina.
Aanmelden als voorronde-locatie: stuur een e-mail naar info@ouderensongfestival.nl

Tour de Chant
Aanmelden als Tour de Chant-locatie: stuur een e-mail naar info@ouderensongfestival.nl

We wensen iedereen een goed 2023!Winnaars 31e editie

11 december 2022
Vandaag vond de Grande Finale van het Ouderen Songfestival plaats in het DeLaMar.
Zestien finalisten, zestien optredens; vijf prijzen, vier winnaars...

1e Vakjuryprijs
Lucien Felicien - What a wonderful world

2e Vakjuryprijs
Bill Monsour - The winner takes it all

3e Vakjuryprijs
Dik Scherft - The cold song

Internet- én Hans Martinusse | Amsterdam publieksprijs
Ruud van Etten - Mr. BojanglesFinalistenfilmpjes + online stembus geopend

14 november 2022
Zestien finalisten, zestien optredens. Wie wint deze keer de internetprijs?

Het is vanaf nu tot op de dag van de finale (12.00 uur) mogelijk om uw digitale stem uit te brengen. Klik op het tabje Grande Finale, beluister de integrale optredens of bekijk hier eerst de zestien afzonderlijke filmpjes. Breng daarna hier uw stem uit op uw drie meest favoriete finalisten.Finalisten 31e editie bekend

7 november 2022
Zondagmiddag 6 november vond de laatste prefinale van de 31e editie plaats. De jury wees de laatste vijf finalisten aan die zondagmiddag 11 december in het Amsterdamse DeLaMar het podium zullen bestormen. De zestiende finalist werd gekozen door muzikaal leider en pianist Kees van Zantwijk. Hij reikte die middag de wildcard uit aan de zanger die hem tijdens de eerste prefinale wist te raken met zijn originele uitvoering van The cold song. Dik Scherft uit Delft mag zich scharen onder de overige vijftien finalisten van de 31e editie.Laatste 5 finalisten + wildcard

4 november 2022
De derde tevens laatste prefinale is in zicht. Zondagmiddag 6 november strijden zestien prefinalisten (twaalf solisten, twee duo's) in Aan de Slinger Houten om de vijf resterende finaleplaatsen.

Die middag wordt door muzikaal leider en pianist Kees van Zantwijk ook bekend gemaakt naar wie de wildcard gaat. Hij reikt deze uit aan de prefinalist die in zijn ogen een plaats in de finale verdient. Alle prefinalisten van de 31e editie maken kans om de wildcard in handen te krijgen. Spannend tot op het laatste moment!

Laatste prefinale 31e editie
Zondag 6 november 2022 aanvang 14.00 uur | Aan de Slinger HoutenPrefinalisten 31 editie bekend

21 oktober 2022
Alle negen voorrondes zijn geweest. 42 prefinalisten zijn eruit voortgekomen. Ze zijn inmiddels verdeeld over de drie prefinales, zie tabje Halve finales rechts op deze pagina.
Per prefinale zullen veertien prefinalisten optreden. De jury wijst per prefinale vijf finalisten aan. Zij staan op zondagmiddag 11 december in de Grande Finale in het DeLaMar Amsterdam. De zestiende finalist wordt aangewezen door muzikaal leider en pianist Kees van Zantwijk. Hij reikt tijdens de laatste prefinale op 6 november de wildcard uit.

Prefinales 2022
Zondag 23 oktober aanvang 14.00 uur | Theater De Lievekamp Oss
Zondag 30 oktober aanvang 14.00 uur | Posthuis Theater Heerenveen
Zondag 6 november aanvang 14.00 uur | Aan de Slinger Houten
Voorrondes 31e editie van start

18 september 2022
Vandaag vindt de eerste voorronde van de 31e editie plaats, in Podium deMess Naarden.
Na deze openingsvoorronde volgen er nog acht:

Voorrondes 2022
Dinsdag 20 september Theater De Lievekamp Oss
Donderdag 29 september Eben Haëzer Amsterdam
Zondag 2 oktober 't Paradies Roermond
Donderdag 6 oktober Ter Reede Vlissingen
Vrijdag 7 oktober Sûnenz Drachten
Maandag 10 oktober Vreugdehof Amsterdam
Zondag 16 oktober De Venser Amsterdam
Donderdag 20 oktober Flevopoort Amsterdam


Inschrijven kan zo lang er nog plaats is. Schrijf in via het inschrijfformulier rechts op deze website. Dan hoort u zo snel als mogelijk of en wanneer u kunt deelnemen.Derde Kennismaking in Leeuwarden

28 augustus 2022
Inschrijvingen blijven binnen komen. Zolang er voorrondes zijn kan dat ook. Iedereen van 55 jaar en ouder is van harte uitgenodigd mee te doen aan de 31e editie van het Ouderen Songfestival.

Donderdag 1 september vindt de derde Kennismaking plaats. De kans om in Meeuw|Jeugdtheaterschool Leeuwarden een eerste indruk te krijgen van het festival. Samen met muzikaal leider en pianist Kees van Zantwijk neemt u kort uw zelfgekozen lied door. Zo bepaalt u samen de toonhoogte, het ritme en leert u elkaar kennen. Het is een vrijblijvende ontmoeting, zeker geen repetitie. Gerepeteerd wordt er op de ochtend van de voorronde.

De eerste twee Kennismakingen vonden plaats op maandag 20 juni in De Lievekamp Oss en donderdag 25 augustus in deMess Naarden.

Aanmelden voor de Kennismaking in Meeuw|Jeugdtheaterschool Leeuwarden kan door het sturen van een e-mail o.v.v. Kennismaking Leeuwarden, leeftijd, lied en linkje naar een opname van het lied, naar ouderensong@gmail.com.

Locaties en data 31e editie bekend

20 juli 2022
Data en locaties van de prefinales en de Grande Finale zijn al langer bekend. Inmiddels kunnen we ook melden wanneer en waar acht van de tien voorrondes plaatsvinden. Zie tab voorrondes (rechterzijde)

De eerste Kennismaking is inmiddels achter die rug. Die was maandag 20 juni in De Lievekamp Oss. Deze werd bezocht door met name potentiele kandidaten uit het zuiden.
De tweede Kennismaking is donderdag 25 augustus in deMess Naarden. De derde vindt plaats in Leeuwarden. Datum en locatie van de derde Kennismaking worden binnenkort hier bekend gemaakt.

Aanmelden voor de Kennismaking in deMess Naarden kan door het sturen van een e-mail o.v.v. Kennismaking deMess, leeftijd, lied en linkje naar een opname van het lied, naar ouderensong@gmail.com.

31e editie in de startblokken

7 juni 2022
Maandag 20 juni start de 31e editie met een eerste Kennismaking in Theater De Lievekamp in Oss. Pianist en muzikaal leider Kees van Zantwijk neemt die dag het lied door met iedere potentiële kandidaat die zich hiervoor heeft aangemeld. Een unieke kans om het zelfgekozen lied te zingen, te ervaren hoe het is om samen met de pianist te zingen en andere mogelijke kandidaten te ontmoeten.

Er worden meer Kennismakingen georganiseerd, een in (de buurt) van Amsterdam en een in het noorden van het land. Data en locaties volgen snel.

Aanmelden voor de Kennismaking in Oss kan door het sturen van een e-mail o.v.v. Kennismaking Oss, leeftijd, lied en linkje naar een opname van het lied, ouderensong@gmail.com.


Feestelijk apotheose 30e editie

22 mei 2022
De 30ste finale was een feestelijke jubileumeditie met een winnaar die zowel door de jury als door het publiek is aangewezen! John Spoel heeft met zijn ontroerende vertolking van Ik heb je lief, mijn lief (Frits Lambrechts) zowel de 1e vakjuryprijs als de Hans Martinusse|Amsterdam publieksprijs gewonnen.

De 2e vakjuryprijs ging naar Berry Reijnen, de 3e vakjuryprijs naar Guido Lamm.

De internetprijs is gewonnen door zowel Joki Beerendonk als Wytse Hospes.Rob van Waaijen 40 jaar Stichting JAM

1 april 2022
Directeur Rob van Waaijen is vandaag veertig jaar verbonden aan Stichting JAM. Op 1 april 1982 startte hij zijn loopbaan bij de organisatie die activiteiten organiseert voor jong en oud, voor alle lagen van de bevolking, voor iedereen die binnen en buiten Amsterdam woont. Hij is de drijvende kracht achter het Ouderen Songfestival, Kunstschooldag[en] en de Amsterdam Urban Dance Company.
Kunst en cultuur voor iedereen, dat is en blijft Robs motto. Al 40 jaar lang!Joost van Sambeek 1960-2022

17 maart 2022
Dinsdag 15 maart is tot ons grote verdriet onze geliefde geluidsman Joost van Sambeek plotseling overleden. Joost was decennialang verbonden aan Stichting JAM. Hij regelde het geluid tijdens de vele festivals die we door de jaren heen georganiseerd hebben, tijdens de Amsterdam Urban Dance Company-dansvoorstellingen, de SAIL-optredens, de schoolvoorstellingen, de Nieuwjaarsfeesten in Het Concertgebouw. De laatste jaren verzorgde Joost ook het geluid voor het Ouderen Songfestival en de Tour de Chant. Hij deed dit op zijn eigen unieke, vrolijke, humorvolle, kundige en respectvolle wijze.

We voelen ons bevoorrecht met Joost te hebben mogen samenwerken. We voelen ons intens verdrietig hem nu te moeten missen.

Maandag 21 maart wordt in besloten kring afscheid genomen van Joost. Vanaf 13.30 uur is het afscheid rechtstreeks te volgen via www.beslive.nl/joostvansambeek.

Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw Wendela, zijn familie, vrienden en bandleden.30ste finale... datum bekend!

24 februari 2022
De 30ste finale moest vanwege de pandemie worden uitgesteld. Maar gelukkig, na ruim twee maanden kunnen we weer uitzien naar de jubileumeditie van de Grande Finale 2021.

Zondagmiddag 22 mei 2022 treden de zeventien finalisten in het DeLaMar Theater op voor publiek en jury. Het Ouderen Songfestival Orkest onder leiding van Kees van Zantwijk zal de zangers muzikaal begeleiden. Presentator Eva Zwaving zal alle finalisten in stijl aankondigen.30ste finale... nog even geduld...

1 februari 2022
Hoopvolle ontwikkelingen, het culturele leven is weer op gang!

Bioscopen, concertzalen, theaters, ze zijn weer open, het publiek mag weer naar binnen. Echter, met inachtneming van de 1,5 meter maatregel. Dit houdt in dat de 30ste finale nog even op zich laat wachten. Totdat de zaalbezetting weer op het normale niveau is.

Nog even volhouden!Internetprijswinnaars 2021 bekend

1 januari 2022
De digitale stembus is gesloten, de winnaars zijn bekend!

Niet één winnaar, maar twee winnaars... voor de allereerste keer sinds het bestaan van de internetprijs zijn twee finalisten geëindigd met exact hetzelfde aantal digitale stemmen.

Internetprijswinnaars van de 30ste editie zijn Joki Beerendonk en Wytse Hospes.
Gefeliciteerd winnaars!

Samen met de vijftien overige finalisten treden de internetwinnaars binnenkort op in de uitgestelde Grande Finale in het DeLaMar Theater. Zo gauw als mogelijk wordt de datum hier en via Facebook bekend gemaakt.Laatste uren stemmen

31 december 2021
Tot uiterlijk vanavond 23.59.59 uur kan gestemd worden op de drie favoriete finalisten. Laat uw stem niet verloren gaan, stem nu het nog kan.

Wie wint de internetprijs 2021?
De bekendmaking volgt 1 januari... houd facebook en deze website in de gaten.Grande Finale 30e editie uitgesteld

29 november 2021
Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen hebben wij ons genoodzaakt gezien de Grande Finale die op 12 december zou plaatsvinden uit te stellen. Zodra de nieuwe datum bekend is wordt deze hier bekend gemaakt. Reeds aangeschafte tickets blijven geldig. Het DeLaMar Theater zal de kaartkopers hierover berichten.Coronamaatregelen aangescherpt

27 november 2021
Naar aanleiding van de laatste persconferentie zijn de coronamaatregelen aangescherpt. Voor de theaters geldt dat deze om 17 uur gesloten moeten zijn. De Grande Finale van het Ouderen Songfestival op 12 december a.s. is een matineevoorstelling. Het tijdstip impliceert dat deze in principe door zou kunnen gaan. Echter, de teruggekeerde anderhalvemeter-maatregel maakt de voortgang onzeker. Er zou slechts voor een selecte groep toeschouwers plaats zijn in de zaal, terwijl de belangstelling voor de finale groot is. We beraden ons op de volgende stap. Komende week wordt de beslissing genomen. Zo gauw er duidelijkheid is, zal deze worden gecommuniceerd via onze verschillende communicatiekanalen.Online stemmen op favoriete finalist

22 november 2021
Zeventien finalisten, zeventien optredens. Wie sleept de internetprijs in de wacht?
Het is vanaf nu tot op de dag van de finale (12.30 uur) mogelijk om uw digitale stem uit te brengen. Klik op het tabje Grande Finale, beluister de integrale optredens, deze zijn opgenomen tijdens de halve finales, en breng uw stem uit op uw drie meest favoriete finalisten.Finalisten 30e editie bekend

8 november 2021
De kaarten zijn geschud. De jury heeft zestien finalisten aangewezen. Zij zullen zondag 12 december in het DeLaMar Theater opnieuw hun lied ten gehore brengen. De zeventiende finalist is gekozen door artistiek leider Kees van Zantwijk. Hij wees de wildcard toe aan Caren Polderman met Mijn leven is van mij. Vanuit zijn beleving als muzikant had hij grote waardering voor het samenspel tussen de zangeres en het combo. Bovendien vond hij haar zang erg sterk, verstaanbaar en mooi.Halve finalisten 30e editie bekend

25 oktober 2021
Na zeven voorrondes, de eerste in De Venser in Amsterdam Zuidoost, de laatste in De Rietvinck in Amsterdam Centrum West, zijn alle halve finalisten bekend. Maar liefst zesendertig kandidaten gaan door naar de volgende ronde. Achttien staan zondagmiddag 31 oktober in Aan de Slinger te Houten en achttien zondagmiddag 7 november in het Posthuis Theater Heerenveen. Vanwege de 30e editie mocht vaker ingeschreven worden dan maximaal twee keer (solo/duo of solo/trio). Kandidaten zochten elkaar op en formeerden duo's. Maar liefst drie duo's hebben de halve finale bereikt. Drie zangers, waarvan een deel uitmaakt van twee duo's, hebben zowel als solist als met het duo een halve finaleplaats verworven.30e editie loopt

15 oktober 2021
De voorrondes zijn begonnen, de eerste drie zijn geweest, de resterende vier volgen in de komende week. Om te beginnen met de voorronde in De Venser in Amsterdam-Zuidoost, het huis dat na ruim anderhalf jaar coronasluiting eindelijk weer een feestelijk gebeuren als het Ouderen Songfestival mag organiseren. De bewoners zijn zo mogelijk nog meer gespannen dan de kandidaten!30e editie van start

3 oktober 2021
Zaterdag 2 oktober hebben vele kandidaten kennis kunnen maken met het festival en zijn artistiek leider en pianist Kees van Zantwijk. Een dag lang was het in 't Zonnehuis in Amsterdam-Noord een komen en gaan van zangers en zangeressen die hun lied samen met de pianist wilden uitproberen. De festivalsfeer hing er die dag goed in: kandidaten arriveerden, luisterden naar hun collega-deelnemers, zongen hun lied en zochten opnieuw een plek om als publiek verder te luisteren. Luid applaus na ieder lied, voor de kandidaat én voor de pianist.30e editie in de steigers

1 september 2021
De voorbereidingen voor de 30e editie zijn in volle gang. De eerste voorrondedata/-locaties zijn vastgelegd. Zie tab voorrondes. Zo gauw de overige data/locaties bekend zijn verschijnen ook deze op de website.

Inschrijven voor de 30e editie is nu mogelijk. Klik op de tab inschrijfformulier, vul het formulier volledig in en druk op verzend. Een bevestiging van ontvangst volgt direct na het verzenden. In de komende weken volgt vervolgens meer informatie per e-mail.Winnaars 29e editie bekend

3 juli 2021
Vanmiddag zijn aan het einde van de Grande Finale de winnaars bekend gemaakt door jury-voorzitter Harry Slinger en presentatrice Dolly Bellefleur. Inez Timmer uit Weidum won zowel de eerste vakjury-prijs als de publieksprijs. De tweede vakjury-prijs ging naar Machteld van der Gaag uit Amsterdam. Trienke Hoogenberg uit Leeuwarden en Henk van Dalen uit Haarlem wonnen beiden de derde vakjury-prijs.Livestream Grande Finale 29e editie

30 juni 2021
Ook de Grande Finale van deze speciale corona-editie wordt gelivestreamd. Zaterdag 3 juli zal de livestream vanaf even voor aanvang, circa 13.45 uur, tot het einde van het programma via deze website, onder het tabje home te volgen zijn. Voor iedereen die niet naar het DeLaMar Theater kan komen een unieke kans om de Grande Finale toch mee te maken.Finalisten 29e editie bekend

23 juni 2021
Alle finalisten van de 29e editie zijn bekend. Vijftien zijn aangewezen door de jury, één door artistiek leider en pianist Kees van Zantwijk. Hij reikte aan het einde van de zesde tevens laatste voorronde de wildcard uit. De uitreiking werd via een livestream door onder anderen Ciska Frikken, de winnaar van de wildcard, gevolgd.

De finalisten staan zaterdagmiddag 3 juli op het podium van het DeLaMar Theater.Kandidaten 1e voorronde 29e editie bekend

Maandag 14 juni gaat de 29e editie van het Ouderen Songfestival van start.
De kandidaten zijn inmiddels bekend. Kijk onder tabje Voorrondes.Prins Bernhard Cultuurfonds
Mobiele collecte 2021

28 mei 2021

Het Cultuurfonds voert actie voor cultuur!


In de week van 28 mei t/m 5 juni wordt alle aandacht gevestigd op online collecteren voor kunst en cultuur met de mobiele collectebus.

Online doneren via die collectebus kan van 28 mei t/m 19 juni.

Doneert u ook aan kunst en cultuur?
Geef aan Stichting JAM, dan gaat er geld naar het Ouderen Songfestival en de Tour de Chant.

Klik hier en doneer eenmalig.

Heeft u vrienden, familie en relaties met een groot hart voor kunst en cultuur?
Stuur dan dit bericht svp door.Wijziging 29e editie: Corona-editie

2021 is het jaar van de twee OSF-edities. De uitgestelde 29e editie is gepland in het voorjaar, de 30e, de jubileumeditie, in het najaar.

Aangezien het coronavirus nog steeds onvoldoende onder controle is en we rekening moeten blijven houden met beperkende maatregelen, is besloten de voorjaarseditie, de 29e, aan te passen. Er zullen zes voorrondes zijn en slechts één finale. De halve finales zijn helaas geannuleerd.

Het aantal finalisten zal ongewijzigd zijn: zestien kandidaten gaan door naar de Grande Finale. Net als in voorgaande jaren wijst de jury vijftien finalisten aan. De zestiende finalist wordt bepaald door artistiek leider en pianist Kees van Zantwijk. Aan hem de taak één wildcard uit te reiken.In 2021 twee edities

2021 wordt het jaar van de twee OSF-edities. De uitgestelde 29e editie vindt plaats in het voorjaar, de 30e, jubileumeditie, in het najaar. De data van de halve finales en de Grande Finale zijn van beide edities bekend. Zie tabs aan de rechterzijde. De data en locaties van de voorrondes worden in de komende periode bekend gemaakt.

Voor beide edities kunt u zich inschrijven. De inschrijvingen die tot nu toe zijn binnen gekomen voor de 29e editie, blijven uiteraard geldig. Nog niet ingeschreven? Klik dan op Inschrijfformulier 2020, vul de gegevens in en klik op verzenden.

Wilt u zich (ook) inschrijven voor de jubileumeditie, klik dan op Inschrijfformulier 2021, vul de gegevens in en klik op verzenden.

Iedereen kan deelnemen aan beide edities. Zorg wel dat u beide formulieren invult en verzendt!Ouderen Songfestival 2020 uitgesteld

Na lang hoopvol de nabije toekomst tegemoet te hebben gezien, hebben we nu toch moeten besluiten de 29e editie van het Ouderen Songfestival uit te stellen. Covid-19 heeft ons nog steeds in zijn greep. De gezondheid van onze kandidaten, muzikanten, teamleden én het publiek staat voorop. We willen geen enkel risico nemen, dus de 29e editie van het festival is uitgesteld tot voorjaar 2021. Zo gauw de data bekend zijn, worden deze gepubliceerd onder de desbetreffende tabs.

2021 zal het jaar zijn van twee OSF-edities. De uitgestelde 29e editie vindt plaats in het voorjaar, de 30e, jubileumeditie, in het najaar. Voor beide edities kunt u zich inschrijven.

De inschrijvingen die tot nu toe zijn binnen gekomen voor de 29e editie, blijven uiteraard geldig. Nog niet ingeschreven? Klik dan op Inschrijfformulier 2020, vul de gegevens in en klik op verzenden.

Wilt u zich (ook) inschrijven voor de jubileumeditie, klik dan op Inschrijfformulier 2021, vul de gegevens in en klik op verzenden.

U kunt deelnemen aan beide edities, zorg wel dat u beide formulieren invult en verzendt!Tour de Chant weer van start

Als gevolg van de covid-19-uitbraak kon de Tour de Chant niet vertrekken. Nu corona onder controle lijkt en de maatregelen versoepeld zijn, durven we een start te maken. Dinsdagmiddag 7 juli is de aftrap in De Flevopoort in Amsterdam Oost.Ouderen Songfestival TV

Een nieuw initiatief 'dankzij' de intrede van corona:
Ouderen Songfestival TV met aandacht voor de zestien finalisten van 2019.

Tot en met 5 augustus zendt SALTO1 wekelijks interviews uit met twee finalisten, inclusief hun optredens tijdens de Grande Finale. De ene finalist is te zien op dinsdag om 10.00 uur, de andere op woensdag om 19.00 uur, via www.salto.nl.
Tijdelijke stilte

Achter de schermen wordt gewerkt. Ondanks het lam gelegde publieke leven als gevolg van de Covid-19 uitbraak worden voorbereidingen getroffen voor de 29e editie van het Ouderen Songfestival. De eerste data zijn vastgelegd. Zo gauw als mogelijk zullen ook de locaties en data van de voorrondes op deze website verschijnen. Rekening houdende met de huidige situatie zal dat nog even op zich laten wachten.

De geplande Tour de Chant OSF 2020 zou in mei van start gaan. Dit zal gezien de huidige omstandigheden geen haalbare kaart zijn. Deze concerten in Amsterdamse ontmoetingscentra voor ouderen door finalisten van het Ouderen Songfestival en OSF-pianist Kees van Zantwijk zijn tot nader order uitgesteld.
Grande Finale 2019 feestelijke apotheose

Vakjuryprijs
1e Heleen Butijn | Nachtclub [Heleen Butijn]

2e Trienke Hoogenberg | En altijd komen er schepen [Frans van Schaik]

3e Berry Reijnen | Aus ist’s mit der Liebe uit Die Csárdásfürstin [Emmerich Kálmán]


Hans Martinusse | Amsterdam publieksprijs
John Spoel | Toch zal ik altijd aan je denken [Tino Martin]


Internetprijs
José van Waveren | Bref [Monique Andrée Serf Barbara]

Zaterdagmiddag 7 december is de 28e editie van het Ouderen Songfestival feestelijk afgesloten met de Grande Finale in het DeLaMar Theater. In een volle Mary Dresselhuys zaal zongen de zestien finalisten begeleid door Kees van Zantwijk en zijn Ouderen Songfestival Orkest hun zelfgekozen lied. Hun optredens werden aangekondigd door Dolly Bellefleur. Dit leverde een middag vol muzikale afwisseling en vrolijkheid op. De vakjury onder voorzitterschap van Evert de Vries wezen de winnaars van de drie vakjuryprijzen aan, het publiek de winnaar van de de Hans Martinusse|Amsterdam publieksprijs en de internetstemmers bepaalden naar wie de internetprijs ging.

Namens het DeLaMar Theater is aan alle winnaars een bezoek voor twee personen aan de musical Hello, Dolly aangeboden.


INTERNETSTEMMEN NU mogelijk

Beluister eerst onder tabje Grande Finale de geluidsfragmenten van alle finalisten. Bepaal uw keuze en breng vervolgens uw stem uit. Let op... u stemt niet op één, maar op drie kandidaten.


INTERNETSTEMMEN bijna mogelijk

Zaterdag 16 november start om 13.00 uur het digitale stemmen.

Onder tabje Grande Finale zijn de geluidsfragmenten  van alle finalisten te vinden. Beluister ze allemaal, bepaal uw keuze en breng straks uw stem uit. Let op... u stemt niet op één, maar op drie kandidaten.

WILDCARD naar Frans Bloem

Na afloop van de derde prefinale maakte artistiek leider en pianist Kees van Zantwijk bekend aan wie hij de wildcard uitreikt: Frans Bloem.

Bloem stond in een sterke tweede prefinale. Met zijn optreden haalde hij de finale net niet. Terwijl hij daar volgens Van Zantwijk eigenlijk wel thuishoort, zowel wat betreft zang- en podiumprestatie als zijn keuze voor een spannend, veeleisend lied, Help is on the way van David Friedman. 'Een finaleplaats waardig'. Dankzij de toegewezen wildcard kan Frans Bloem nu toch op 7 december het podium van het DeLaMar Theater betreden.


OSF 2019 uitreiking WILDCARD

Zondag 10 november vindt de derde, tevens laatste prefinale van de 28e editie van het Ouderen Songfestival plaats. De jury zal die middag de laatste vijf kandidaten aanwijzen die door gaan naar de Grande Finale op zaterdagmiddag 7 december a.s. in het DeLaMar Theater.

Uit iedere prefinale komen vijf finalisten voort, vijftien finalisten in totaal. In de Grande Finale zullen echter zestien zangtalenten aantreden. De zestiende finalist wordt aangewezen door artistiek leider en pianist Kees van Zantwijk. Op basis van zijn eigen bevindingen tijdens de drie prefinales in respectievelijk Aan de Slinger Houten, Theater de Speeldoos Vught en Posthuis Theater Heerenveen, bepaalt hij zijn eigen keuze. Op zondagmiddag 10 november maakt hij, na afloop van het afsluitende optreden, op het podium van het Posthuis Theater Heerenveen bekend aan wie de wildcard wordt uitgereikt.

Dit uiterst spannende moment voor alle prefinalisten die kans maken op 7 december a.s. alsnog in de Grande Finale te staan, is zondagmiddag 10 november omstreeks 16.00 uur op facebook live te volgen. www.facebook.com/ouderensongfestival/OSF 2019 voorrondes van start!

De voorrondes van het Ouderen Songfestival 2019 zijn begonnen. Wissehaege Eindhoven had de aftrap. Het forum in het zorgcentrum was afgeladen met (buurt)bewoners. Dankzij de optredens van de kandidaten, nieuwkomers en oudgedienden, werden de bezoekers getrakteerd op een bijzondere en feestelijke middag.

Voor de kandidaten was het een spannend gebeuren. 's Ochtends de kennismaking, de repetities met Kees van Zantwijk, de soundcheck, tegen het middaguur de gemeenschappelijke lunch. In een gemoedelijke sfeer brachten ze die eerste uren door. Toen naderde het moment van optreden. De een was gespannen, de ander wat laconieker. De een ging het vooral om de ervaring, het optreden met professionele pianobegeleiding, het zingen voor een groot publiek. Voor de ander was het behalen van een finaleplaats de belangrijkste drijfveer.

De jury had een zware kluif. Zingen is eigenlijk geen wedstrijd, zoals juryvoorzitter Ben Lansink het zo mooi verwoordde, maar ja, het is nu eenmaal een festival. Dus er moeten keuzes gemaakt worden. Slechts een aantal kan door naar de volgende ronde. Maar, blijf zingen! Dat gaf Lansink álle kandidaten mee.

Klik op tabje Voorrondes en zie wie heeft meegedaan, wat de kandidaten hebben gezongen en wie door zijn naar de prefinale.OSF IN DE PERS

www.vrijetijdamsterdam.nl/cultuur/muziek/songfestival-voor-ouderen-al-28-jaar-succesvol/Data OSF 2019 bekend

Van Kennismaking naar Grande Finale!

Kennismaking
Traditiegetrouw kan ook dit jaar, voordat het festival daadwerkelijk van start gaat, kennisgemaakt worden met artistiek leider en pianist Kees van Zantwijk. Er zijn twee mogelijkheden om met hem het lied dat u wilt gaan zingen tijdens het OSF door te nemen:

  Donderdag 15 augustus 2019 tussen 10.00 en 15.00 uur
          Zonnehuis te Amsterdam-Noord
  Woensdag 25 september 2019 tussen 10.00 en 12.00 uur
          De Hofkamer te Leeuwarden

Om deel te nemen aan het festival is het niet verplicht om de Kennismaking bij te wonen. Maar wilt u bij de Kennismaking aanwezig zijn, dan dient u zich wel aan te melden. Stuur een e-mail o.v.v. naam, adres, telefoonnummer, het lied dat u gaat zingen (inclusief toonhoogte) en gewenste datum/locatie van de Kennismaking naar ouderensong@gmail.com


Voorronde
Zo goed als alle voorronde-locaties zijn definitief vastgelegd. Een enkele zal binnen afzienbare tijd nog worden toegevoegd aan het overzicht. Data en locaties vindt u rechts op deze pagina, onder tabje Voorrondes.


Prefinale
Dit jaar voor het eerst geen twee halve finales, maar drie prefinales. Dit geeft meer kandidaten de kans om door te stromen richting finale én het biedt meer mensen in het land de mogelijkheid om het Ouderen Songfestival bij te wonen. Data, locaties en tickets vindt u rechts op deze pagina, onder tabje Prefinales.


Grande Finale
Ook deze traditie wordt voorgezet: de Grande Finale vindt wederom plaats op een zaterdagmiddag in december en voor de vijfde keer in het glorieuze Amsterdamse DeLaMar Theater. Datum en tickets vindt u rechts op deze pagina, onder tabje Grande Finale.Tour de Chant OSF 2019

Gemeente Amsterdam continueert financiële steun Tour de Chant

De Gemeente Amsterdam verleent in navolging van afgelopen jaar ook in 2019 de Tour de Chant financiele ondersteuning. Mede dankzij deze steun is een nieuwe Tour georganiseerd. In de maanden juli tot en met september 2019 wordt onder de noemer Tour de Chant OSF 2019 in Amsterdam een 25-tal bijzondere concerten door deelnemers van het Ouderen Songfestival gegeven. De locaties alwaar de Tour de Chant-concerten plaatsvinden zijn ontmoetingsplekken voor ouderen, waaronder bibliotheken, verzorgingshuizen, buurthuizen, huizen van de wijk en overige locaties.

Klik voor meer informatie op Tour de Chant (zie rechter kolom).Grande Finale 2018

Op zaterdag 8 december 2018 vond in het DeLaMar Theater de Grande Finale van de 27e editie van het Ouderen Songfestival plaats. Na twee kennismakingen, tien voorrondes, twee halve finales en 170 deelnemers waren zestien kandidaten overgebleven. Zij troffen elkaar die zaterdag in het hoofdstedelijke theater. In een sfeer van gemoedelijke spanning en competitieve vrolijkheid.

Dolly Bellefleur, die de middag opende met een Eurovisiesongfestivalliedjes-medley, reeg de middag aaneen, humorvol en innemend. Het publiek genoot. Van haar en van de optredens van de zestien kandidaten. Dat deed ook de vakjury:

'Een legendarische middag met een tal van kleuren op het muzikale palet en zestien buitengewoon interessante optredens', aldus de voorzitter van de vakjury Joost Nuissl

Na de pauze werd de uitslag uit monde van de juryvoorzitter bekend gemaakt. De vakjury, het publiek en de internetstemmers bleken elkaar aardig te vinden in hun beoordeling.

Vakjuryprijs
1e Bob Bullee | Hey look, no crying (Susan Birkenhead / Jule Styne)
Vakjury: 'Muzikaal en theatraal 'begeisterd'.'
2e Machteld van der Gaag | Bruxelles (Jacques Brel)
Vakjury: Sterk en muzikaal verstelster.'
3e Dries van der Heijden | Gethsemane uit de musical Jesus Christ Superstar (Andrew Lloyd Webber / Tim Rice)
Vakjury: 'Overtuigende, expressieve inzet, gedurfd en beheerst gebruik van de kopstem.'

Hans Martinusse | Amsterdam publieksprijs
Dries van der Heijden | Gethsemane uit de musical Jesus Christ Superstar
(Andrew Lloyd Webber / Tim Rice)

Internetprijs
Machteld van der Gaag | Bruxelles (Jacques Brel)
Aanmelden Ouderen Songfestival 2020
Vul het inschrijfformulier in (zie rechterzijde deze pagina). Na verzending ontvangt u direct een ontvangstbevestiging. Te zijner tijd zult u van ons uitgebreidere informatie ontvangen.


Hoofdsubsidiënt:


Hoofdsponsor: